Reacties

14 februari 2002

Geachte mevrouw Gerrits,

Onlangs heb ik hier in Frankrijk bij een winkeltje in de buurt de eerste omnibus van Wil den Hollander op de kop getikt – en ben er volkomen verslingerd aan geraakt!
Ik woon zelf in Frankrijk, ben geen boerin, maar herken toch wel dingen uit haar romans. Ik kende de titel natuurlijk van vroeger, maar had nog nooit iets van haar gelezen.

Nu wil ik natuurlijk dolgraag het vervolg op deze omnibus. Ik heb de omnibus met deel 1 t/m 4: 

Land van zon en wijn
Volwassen mensen huilen niet
En de boer hij ploegde voort
Mijn vallei in Frankrijk

Ik weet niet hoeveel delen hierna nog volgen, maar ik zou ze allemaal wel willen. Vrienden hebben het in Nederland bij de boekhandel geprobeerd en ik zelf via Bol.com, maar ze zijn niet meer leverbaar.
Daarom was ik blij om uw website te vinden, met de aankondiging voor 2 maart 2002.
Zou u voor mij aan de ontbrekende delen kunnen komen? Vrienden in Nederland zouden ze dan misschien bij u kunnen afhalen en betalen. Of ik maak u van te voren een bedrag over.

Ben heel benieuwd naar uw reactie!
Met vriendelijke groet,

Luda Dorresteyn
58230 Dun-les-Places

17 februari 2002

Beste Familie Gerrits,

Hartelijk bedankt voor jullie reactie en het aanbod om uit te kijken naar boeken van Wil den Hollander.
Ik dacht dat er een vervolg was op Mijn Vallei in Frankrijk, maar dat is kennelijk niet zo.
Ik neem aan dat De trein die nooit meer stopt dan het eerstvolgende boek is. Dat zou ik graag willen hebben en ik zou jullie dankbaar zijn als jullie daar voor mij op de boerinnenmarkt naar uit willen kijken.
De prijs is niet belangrijk. Zodra jullie me doorgeven wat de kosten van boek en porto zijn, maak ik het bedrag over.

Alvast hartelijk dank!
Met vriendelijke groet,

Luda Dorresteyn

17 maart 2002

Beste familie Gerrits,
Een compliment voor jullie mooie pagina over Wil den Hollander.
Ik ben, eigenlijk toevallig en op het laatste nippertje, naar de middag over haar in Ede geweest. En dat was een leuke verrassing. Wat een fantastische middag! Ik had al haar boeken al eens gelezen, maar ben direkt weer begonnen in deel 1. De foto’s op jullie webpagina vind ik erg mooi. Hartelijk dank. 

Groeten, Maartje Bakker

24 maart 2002

Beste Aly Gerrits,

Ik vond het erg leuk om het stuk te zien op uw homepage van boerin in Frankrijk. Ik ben net de boeken voor het eerst aan het lezen en vind ze heel erg mooi. Ik wilde vragen in welke plaats ze wonen. Leven ze nog? Wat ontzettend leuk dat u er bent geweest, dat moet wel heel bijzonder zijn geweest. En wat leuk dat er fotos van het huis bij stonden. 

Kunt u me vertellen in welke plaats ze wonen? Dat zou ik erg leuk vinden. 

Met vriendelijke groet, 
Heleen Rop

1 april 2002

Geachte heer Gerrits,

Eindelijk heb ik “iets” op het internet gevonden over Wil den Hollander.

Heel leuk dat jullie daar op bezoek zijn geweest.
Ik zoek zelf al jaren naar het adres van deze unieke schrijfster.
Inderdaad heef haar manier van schrijven over de alledaagse voor en tegenspoed mij ook altijd erg geboeid.

Jammer dat ik net een maand te laat achter jullie site ben gekomen, anders had ik waarschijnlijk een bezoekje aan
Ede gebracht op jullie bijeenkomst.

Toch wil ik nog steeds een keer met eigen ogen zien hoe ze daar de afgelopen tientallen jaren heeft doorgebracht.

Ik zou het erg op prijs stellen als jullie mij konden vertellen waar de boerderij ligt. Mocht het echter zo zijn dat men daar
niet is gesteld op aanloop, dan kan ik dat natuurlijk begrijpen.


Met vriendelijke groeten,

Anke Hemmes

24 april 2002

Beste Aly,

Hartelijk bedankt voor je bericht, heel attent. Ik heb meteen ‘De trein die nooit meer stopt’ bestelt (de andere delen heb ik al).

Met vriendelijke groet,
Luda Dorresteyn

10 mei 2002

Beste Henk,

Aangezien ik het boek “Boerin in Frankrijk” 2 maal met liefde gelezen heb, werd ik nieuwsgierig naar meer informatie over de schrijfster.
Door op het internet te zoeken ben ik bij jou adres gekomen.
De manier van schrijven door Wil den Hollander heeft op mij ook veel indruk gemaakt.

Mijn vraag is dan ook het volgende:
Graag zou ik per brief in contact willen komen met Wil den Hollander als zij tenminste nog in leven is.En graag weten hoe het nu met haar gaat.
Heb jij het adres mischien van haar? Als zij tenminste contact wilt, aangezien ze toch al op leeftijd is.
Ik zou het heel erg op prijs stellen als ik een reactie van jou verneem!

Bij voorbaat hartelijk dank,

Marianne Heil-Meyer. Amstelveen.

11 mei 2002

Beste Henk en Aly,
Hartelijk bedankt vooor jullie snelle reactie.
Heel erg jammer dat ze niet meer in leven is,en deze nare ziekte heeft moeten doormaken,na zo’n zwaar leven.
In ieder geval bedankt voor alle informatie,het geeft toch wel een vreemd gevoel,maar ja ze is toch wel 85 jaar geworden en heeft ze de dood van haar man en zoon niet meer mee hoeven maken.
Je ging echt van haar houden,en bewonderde haar doorzettingsvermogen,haar liefde voor haar kinderen, haar hele manier van verwoorden van haar situatie.
Nogmaals hartelijk bedankt.  groeten marianne heil-meyer.

23 mei 2002

Met veel belangstelling en genoegen hebben wij al verschillende keren de boeken van Wil den Hollander gelezen.Wat zij schrijft, spreekt ons elke keer weer aan maar om precies te zeggen wat het nu is…..
Haar beschrijvingen van haar leven en werken, haar gezin, het dorp en zijn bewoners, het boerenleven, haar gedachten en overwegingen. Al met al hebben we een groot respect voor deze eenvoudige vrouw.
Wat zij in de praktijk brengt, is eigenlijk van alle tijden.
Enfin, jullie merken wel hoe wij tegenover deze schrijfster staan. Op de een of andere manier voelen wij ons verbonden met Frankrijk, deels omdat we daar al jaren onze vakanties doorbrengen, deels omdat onze dochter er is gaan wonen en werken.
We vroegen ons al langer af hoe het in werkelijkheid met de schrijfster zou zijn, of ze nog leefde en hoe haar leefomgeving er in werkelijkheid uit zou zien.
Toen kwam mijn man op het idee om eens op Internet te zoeken. en jawel hoor!
We hebben met veel aandacht jullie site gelezen. Jammer dat zij en haar man en hun oudste zoon er niet meer zijn. Het is van de andere kant fantastisch dat er nog mensen zijn die zich haar herinneren en waarmee je nog zou kunnen communiceren als je zou willen. Dus ook hartelijk dank voor het adres van de chambres d’hotes en het kaartje waarop het dorpje te vinden is.
Veel groeten van Frans en Mieke Theuniszen.

29 juni 2002

Geachte Heer Gerrits,


Via zoekmachine google ben ik terechtgekomen op uw Homepage.
Ik was op zoek naar Wil den Hollander.
Ik lees momenteel haar boeken, en was erg benieuwd of ze nog leefde en hoe het met het gezin afgelopen is.
Ik was reuze blij hier gegevens over haar tegen te komen.
Want ik wilde weten hoe het met iedereen was afgelopen.

Haar boeken maken een diepe indruk op mij, en aangezien zij grotendeels uit haar (wat ik begrepen heb) dagelijkse aantekeningen geschreven zijn, grijpt dit je meer aan dan een fictief boek. Deze mensen gaan voor je leven, terwijl je leest, althans ik heb dat. En ik heb tijdens het lezen van de boeken (ik heb nog twee delen) veel respect voor haar. Een paar weken geleden kreeg ik van mijn tante een krantenknipsel uit 1989.
Daarin staat een kort interview met Wil den Hollander, n.a.v. het uitkomen van het boek “Johanna”. Uiteraard was ik hier al gelukkig mee, want er staan ook een paar foto’s bij. Op dat moment was dat alle informatie die ik had.
Op de foto van haar die hierbij is geplaatst, ziet ze er erg mager en oud uit, ze is dan ong. 74 jaar.
(De foto op uw homepage is prachtig, zo had ik me haar ook ongeveer voorgesteld, maar deze foto is van voor 1989 denk ik).
De foto in dit interview is in haar keuken in de boerderij genomen, en volgens mij leefde ze op dat moment nog steeds zo primitief als ze al die tijd al deden.

Echt, ik ben heel blij met deze gegevens, eindelijk weet ik wat meer, het maakt voor mij de boeken veel waardevoller.

Hartelijk dank voor de mooie pagina van Wil den Hollander.

m.vr.gr.
Renée van Apeldoorn

1 juli 2002

Op zoek naar het boek en eventueel een videoband van Boerin in frankrijk kwam ik op uw pagina terecht. Ik kom al jaren in Frankrijk en altijd zocht ik naar een boerderij zoals in het boek omschreven stond. Na het bekijken van uw site zag ik tot mijn verbazing enige foto,s van de werkelijke boerderij, maar dan ook precies zoals ik me deze in mijn fantasie voorgesteld had.
ik zou het boek nog graag een keer lezen, en ook de uitzending van de NCRV, misschien heeft u een goede tip?
Vindt u het zelf ook niet vreemd dat na zoveel jaar de verhalen nog steeds zo leven? Ik ben nu 55 jaar heb het boek eens geleend van mijn moeder, daarna nog een keer geleend, maar helaas is het kwijt geraakt.
Met vriendelijke groeten Pim de Hoog 

28 juli 2002

Hallo,

Zovele jaren heb ik de boeken van Wil den Hollander keer op keer gelezen. Uit de bieb leende ik “Johanna”maar helaas nergens meer te koop totdat 2 weken terug ik een advertentie op Marktplaats zette.Ondertussen heb ik het boek in huis en al weer bijna uit. Toch schijnt er na “Johanna”nog een boek verschenen te zijn. Weet U daar iets meer van ? En mocht, dat zo zijn zou U mij daarover willen mailen ?
Verder heb ik genoten van Uw pagina !

Hartelijke groet.

Janny van den Akker

15 november 2002

Beste Hr Gerrits,

Bij toeval ontdekte ik de site van U op internet. Ik werk dagelijks met internet (ik ben bibliothecaris), maar had nooit gezocht naar informatie op “het net” over Wil en haar familie. Toen ik een jaar of twintig was heb ik al haar boeken gelezen. Ze is nooit uit mijn gedachten geweest. Mei 2000 hebben we dan ook het dorp bezocht waar de familie woonde. Het was voor mij (ik ben nu 52) bijna een thuiskomen. Alle plekken uit het boek met eigen ogen aanschouwen. Geweldig vond ik dat. Ook het kerkhof hebben we niet overgeslagen. Al die namen, alsof je de mensen zelf hebt gekend. Die dag hebben we Jaap (Bert) gesproken, het was een bijzonder aardige man. Hij vertelde dat we zijn ouders niet konden bezoeken omdat ze beiden erg ziek waren. Nu zag ik dus dat ze zijn overleden. Het overlijden van Bert kwam op mij wel erg rauw over. Dat is wel het laatste wat je verwachtte. Hij oogde kerngezond. Ik heb nog even de foto’s bekeken die we toen gemaakt hebben. Heb nog een leuke foto van Bert.
Ik vind het jammer dat ik de dag in maart heb gemist. Als u weer zo’n bijeenkomst houdt, zou u mij dan een seintje kunnen geven, of is het een besloten club. Graag hoor ik meer hierover.

Vriendelijke groeten van Henny Brendeke
Aaldert Geertsstraat 7
8121 BK Olst

10 december 2002

Beste Henk Gerrits,

Een vriendin van mij is een grote fan van de boeken van Wil den Hollander. Ze heeft alleen nooit de TV-verfilmingen ervan gezien. Heeft u deze misschien op band of kent u iemand anders die de uitzendingen destijds getapet heeft? Zo ja, zou het dan mogelijk zijn deze tegen vergoeding te dupliceren? Of zou het media-archief in Hilversum een betere optie zijn? Ik zou het erg leuk vinden mijn vriendin hiermee te kunnen verrassen.

Met vriendelijke groet,

Sara Carels
Amsterdam

15 december 2002

Hallo Meneer Gerrits.

Ik ben Astrid Wulms en 13 jaar. Mijn oma heeft alle boeken van Boerin in Frankrijk gelezen. Ze is helemaal gek van de boeken. Daarom wou ze nog wat meer informatie erover. Ik heb toen alles van internet gehaald maar ik zou graag nog wat meer voor haar willen doen dus heeft u misschien nog een foto of zo van iemand uit het boek?? Ik zou het heel erg aardig van U vinden. 

Groetjes van Astrid Wulms.

28 december 2002

Miep Racké-Noordijk (Scheherazade), overleden 15 januari 2003 op 88 jarige leeftijd.

Beste heer Gerrits,

Met heel veel plezier heb ik jullie pagina over Wil den Hollander bekeken. 

In 1956 heb ik als 12 jarige een zomer met een vriendje op de boerderij van de fam. den Hollander in Inval Boiron gelogeerd. De foto’s op jullie website over Wil den Hollander: alsof de tijd 50 jaar heeft stilgestaan. Boven de watermolen lag een matras waar Giselle en Georgette van de overkant ons kwamen bezoeken. Frank en ik waren daar nogal verlegen mee. Wil had ons verteld dat het geen nette meisjes waren. Hun moeder had kinderen genomen voor de kinderbijslaguitkering. Die was heel hoog in die dagen. 
Alles op jullie foto’s is nog precies zoals het toen was. Zelfs de stoelen in de keuken zijn volgens mij nog dezelfde. Van Gerrit mochten we mee oogsten op de maaierdorser. Voor ons kleine jongetjes was dat een imposante machine. Ik ben nooit vergeten dat dat enorme ding werd aangedreven door een volkswagenmotortje…
Ik moest dus ook van jullie website vernemen dat Wil en Gerrit zijn overleden. Bert heb ik nooit ontmoet, die zat in Algerije in die tijd. Wil schonk ons na het werk in de keuken cider en kleine beetjes eau de vie en las graag voor uit haar “manuscript” over zijn brieven uit Algerije. Dat bestond uit dikke, slordige stapels a4 papier, meest met de hand aan beide kanten beschreven met grote hanepoten. Een kleinere stapel was uitgetypt. Alle velle waren genummerd, ze had er 1600. Frank’s moeder (Miep Racké-Noordijk, Sheherazade, Libelle journaliste) was een jaar eerder bij Wil op bezoek geweest en had een portable schrijfmachientje en een pak papier achtergelaten met het advies om de helft te schrappen en de rest uit te typen als een echt manuscript. Wil kon niet typen, dus het ging heel langzaam. Ze vertelde een keer dat ze in haar leven twee boeken had gelezen: de bijbel en “Boerenpsalm” van Felix Timmermans. Ze wist ook helemaal niet hoe ze een boek moest schrijven, maar ze zat al tien jaar iedere nacht schoolschriften en schrijfblocs vol te schrijven met haar ervaringen toen frank’s moeder op bezoek kwam. Frank en ik hebben ook nog aan die keukentafel mee zitten ontcijferen en typen. 
Vier jaar later maakten Frank en ik een lifttocht naar Parijs en op de terugweg gingen we langs in Inval Boiron. Deze keer kregen we dezelfde bellen eau de vie als ze voor zichzelf en de knechts inschonk. We kampeerden in een kleine boomgaard achter het huis. ’s Avonds laat, terug naar ons tentje,beetje beneveld, werden we weer opgewacht door Giselle en Georgette.
Wil had ons al verteld dat Georgette inmiddels een baby had en uit was op nog een paar, zodat ze onafhankelijk van haar moeder kon zijn. Dus we gedroegen ons als uiterst verstandige pubers en werkten de dames met wat spijt de tent uit. Het manuscript was nu helemaal getypt, maar de stapel was weer aangegroeid tot meer dan duizend vel. Op de boerderij was alles hetzelfde, alleen mopperde Gerrit veel luidruchtiger over Wil’s ‘geschrijf’. Bij ons vertrek terug naar Nederland kreeg ik die hele stapel papier mee in mijn rugzak om af te leveren bij Simon Vinkenoog in Amsterdam. Die was ook al bij haar op bezoek geweest en had beloofd voor een uitgever te zorgen. Hij heeft kennelijk zijn belofte gehouden, Wil is een bekende schrijfster geworden. Ik heb haar daarna nooit meer gezien. 
met vriendelijke groet,

Jan Blom

14 januari 2003

Beste Henk Gerrits,

Organiseert u dit jaar weer een Wil den Hollander-fanclubdag? 

Met vriendelijke groet,

Sara Carels
Amsterdam

19 januari 2003

Dag meneer Gerrits,

Allereerst mijn complimenten over de biografie over Wil den Hollander. Mijn moeder leest herhaalderlijk haar boeken en wil graag naar Frankrijk om alles eens te bekijken.
Wij willen haar een vakantie aanbieden met een paar overnachtingen in pension Onder de Linden. 

Pension Onder de Linden
80430 LE MAZIS
France

Is dit het juiste adres?
Bij voorbaat hartelijk dank

I.Franken

16 maart 2003

Dag fam. Gerrits,

Met veel interesse heb ik jullie webpagina over ‘Boerin in Frankrijk’’ bekeken.

Ik vond het erg leuk om zoveel wetenswaardigheden over haar te lezen en een foto van haar aan te treffen.

Wat het helemaal afmaakte was de fotoreportage die jullie hebben gemaakt tijdens 1 van jullie bezoeken aan haar.

Ik was al een hele tijd op zoek naar het plaatsje waar het zich allemaal heeft plaatsgevonden omdat ik het voornemens was het een keer te bezoeken.

Door jullie homepage ben ik er eindelijk achtergekomen !!!! Daar ben ik erg blij over!

Net zoals jullie heb ik een voorliefde voor haar boeken.

Ik heb, op het laatste boek na, alle delen van haar. Ik heb ze vergaard bij tweedehands boekwinkeltjes en op boekenmarkten.

Ik heb een vraag : Organiseren jullie vaker zo’n “Boerin in Frankrijkmiddag’’ of was dit een eenmalig gebeuren?

Ik zou het fijn vinden om een antwoord van jullie te ontvangen.

Met vriendelijke groet,

 Sylvia van den Berg

Apeldoorn

10 april 2003

Beste heer Gerrits,

Met heel veel genoegen heb ik uw site bekeken, voor het eerst mevr.Wil den Hollander op een foto gezien, geweldig. Ik ben haar boeken gaan lezen toen ik 20 jaar was, ben nu 35 en heb de omnibus denk ik al zo’n 12 keer gelezen. Iedere keer met veel bewondering voor dit monument van een vrouw, wat dat is zij voor mij, in een tijd van emancipatie, eigen rechten als vrouw en carrière en kinderplanning zou iedere vrouw van mijn generatie haar boeken moeten lezen! De omnibus heb ik eigen bezit, maar ik zou dolgraag haar andere boeken kopen, weet eigenlijk niet goed waar. Wellicht kunt u mij helpen?
Met vriendelijke groeten,
Monique 

13 april 2003

Beste familie Gerrits,

Per toeval heeft mijn moeder jullie homepage gevonden met erg veel leuke dingen over Wil den hollander. Zelf heet ik Martine van Vliet – den Hollander. Mijn opa was een broer van Gerrit den hollander. Twee keer per jaar kwam hij de familie in Nederland bezoeken. Hij logeerde dan altijd bij een oom van mij en kwam geregeld bij ons eten.
Zelf ben ik drie keer in Inval- Boiron geweest. We logeerden dan bij Aart onder de Linden. Ik herken dan ook alle foto’s van jullie site. Erg leuk om te zien. De laatste keer was zomer 1999 en heb ik van de zonsverduistering genoten in de tuin van Aart onder de Linden. Dat is tevens de laatste keer dat ik tante Willy en ome Gerrit gezien heb. Ome Gerrit was toen erg in de war en al aardig aan het dementeren. Een echt gesprek was niet meer mogelijk. Tante Willy heb ik nog wel even kunnen spreken, zij was toen al erg ziek. Ik heb ook veel van haar boeken en ben begonnen om een plakboek te maken van alles wat met hen te maken heeft.
Graag zou ik met jullie in contact komen. Zou het namelijk graag willen weten wanneer er bijvoorbeeld weer zo’n “boerinnenmiddag”is. En ben erg benieuwd naar laatste aantekeningen. Ik heb de tv serie helaas nog nooit gezien, is die ergens verkrijgbaar? Zo heb ik nog allerlei vragen. Misschien vinden jullie het leuk om zo informatie uit te wisselen?

Groetjes Martine van Vliet- den Hollander

26 april 2003

Goedenavond,

Al zoekend op het Internet ben ik op uw site over “Boerin in Frankrijk” terecht gekomen. Ik ben nl. op zoek naar de titel van de schitterende muziek, die in de televisieserie als tune werd gebruikt.
Mogelijk kunt u mij aan de titel van deze muziek helpen. U zou mij er een groot plezier mee doen.

Bij voorbaat alvast hartelijk dank.

Met vriendelijke groet,

Henry Ruigrok

28 april 2003

Hallo fam. Gerrits,

Met veel belangstelling heb ik uw site gelezen over de boerin in Frankrijk, Wil den Hollander. Ik kan me nog erg goed herinneren dat ik als 10, 11 jarige samen met mijn moeder naar de t.v.serie over de boerin keek, al kan ik me  jammer genoeg niet veel meer  herinneren over de inhoud van de serie. Wij waren toen  erg onder de indruk van haar (boeren)leven.

Na diverse keren met een vriendin op vakantie naar Frankrijk te zijn geweeest  kreeg ik, inmiddels 17 jaar en Francofiel, op Sinterklaas-avond (1979) van mijn moeder de omnibus van de 1e vier delen.  En ook ik raakte, zoals velen, meteen verslingerd aan dit boek  Juist in die tijd begon mijn broer met zijn jonge gezin een kaas-boerderij in Drenthe en ik ging er graag  logeren. Samen met mijn schoonzus (zij leefden ook nogal primitief) hadden we het vaak over de boerin. We vergeleken het leven op de boerderij , met aanloop en personeel met wat we  hadden gelezen.

Twaalf jaar geleden ben ikzelf ook naar een boerderij verhuisd en ook al  ’boeren’ we niet voor de kost, de sfeer trekt me erg. Toen we hier net woonden  en ik het boek weer had gelezen heb ik de N.C.R.V. een brief geschreven of de serie over de boerin herhaald kon worden, maar helaas deden ze dat niet.

Ik wist nooit dat Wil den Hollander nog meer boeken had geschreven. Toen ik op uw site de andere delen zag heb ik ze meteen allemaal bij de bieb laten reserveren en gelezen.

Wat  een trieste afloop met Johanna;  maar ook het lezen over de eenzaamheid van Wil in de  jaren daarna, trof mij erg. Ik had haar graag  willen ontmoeten.  Fijn om nu toch uw ervaringen te kunnen lezen  over uw bezoeken bij haar en de foto’s te bekijken.

Na het lezen  had ik ook enkele vragen , ik hoop dat u ze kunt beantwoorden.

Hoe is het verder gegaan met Christine en Marlies, zij zijn immers de overgebleven familie…

Komt er nog een volgende Boerin in Fr.-dag? En weet u of er de mogelijkheid bestaat om de t.v.serie te kopieren? Ik zou ontzettend graag de afleveringen  eens zien.

Mede omdat wij nog nooit in Picardie zijn geweest zijn we van plan om deze week(het is nu schoolvak.)er eens even  tussenuit te gaan en de omgeving van de boerin te gaan ontdekken en  mogelijk  te logeren in Onder de Linden.

Hartelijke groeten, Ellen van den Broek en fam.

18 mei 2003

Hallo fam. Gerrits,

Bedankt voor jullie e-mail. Ik was al van plan om dit weekend  te mailen hoe ons reisje naar Inval Boiron en Le Mazis is geweest, want het was een bijzonder  leuke ervaring. We reden  aan op Koninginnedag  en  mijn doel was toch om rechtstreeks naar Inval Boiron te rijden en kijken wat we te zien konden krijgen. Toen we aan kwamen vanaf de heuvel, reden we a.h.w. recht op de boerderij . Ik zag wat mensen en auto’s op het erf , we hebben daarom de auto naast de kerk gezet en rustig gewandeld over de brug en langs de muur richting  het huis.

Op het erf was niemand meer maar  toen ik het huis  vanaf de straat in me probeerde op te nemen, zag ik de overbuurvrouw naar buiten komen. Ik liep op haar af en vertelde wie we waren en waarom we daar stonden. Het bleek Josette te zijn (ook in de boeken beschreven) en ze was erg vriendelijk  We hebben een tijdje staan praten en  ik vertelde dat ik vooral de  laatste boeken over Johanna  aangrijpend had gevonden. Ze zei daarop dat ze me graag de kamer wilde laten zien waar ze gestorven was. Op het erf maakten we kennis met de boer die inmiddels de stallen  heeft gekocht. We zijn niet in het huis geweest, wel achterom door de stallen naar de tuin, waar Josette wel een half uur heeft verteld. Op mijn vraag of ze geen genoeg had van die Hollanders die steeds maar komen kijken werd ze zelfs een beetje droevig; ze mistte Wil en haar fam. erg,  vond het nu  veel te stil.

Daarna zijn we bij Aart gaan logeren. We kregen het appartement op de eerste verdieping. Een geweldig huis met een heerlijke tuin ! ‘s Avonds bij een drankje vertelde Aart  een beetje  over vroeger en vroeg ik over Wil en haar gezin. Eveline en Marijke zijn een paar weken terug nog bij hun langsgeweest. We hebben op een ochtend lang gesproken met een schoonzus van Aart  en met zijn schoonmoeder, (Mme. Huquet), die bij hun in huis woont.  Zij is inmiddels 88 jr. en kon zich nog veel herinneren , ze vertelde veel en graag, o.a. over de televisieopnames, het onderdak dat ze maanden had gegeven aan de t.v.-ploeg  en wat mij  zo boeide;  over wat voor persoon Wil in hun omgeving was geweest.

U zult begrijpen,  ik zou  er  nog veel meer over willen en kunnen vertellen. Fijn dat er nog een Boerin- dag wordt georganiseerd. Helaas hebben Aart en Dorette de t.v.serie ook niet. Schoonmoeder en schoonzus wilden deze ook nog heel graag een keer zien want naast moeder had ook vader  er in meegespeeld. 

We waren van plan om drie dagen te blijven en dan verder te gaan maar we zijn er zes dagen gebleven!  Mijn zoontje  had een fijne  kameraad  aan de hond, die we een halve dag mee mochten nemen de heuvels in en die op de terugweg tijdens een pauze in de beek bij de brug heeft gezwommen.

Kunt u mij   laten weten wat jullie tot nu toe  hebben uitgezocht wat betreft de  t.v.serie?  Ik wil het graag ook gaan proberen op band  te krijgen  en ken via via iemand die monteert voor t.v. en doc. maakt;  misschien valt het zo te proberen. Ik hoor graag van jullie!   

Met vriendelijke groeten, Ellen van den Broek.

18 mei 2003

Beste heer Gerrits,

Ik heb u enige tijd een mailtje gestuurd om informatie over de boeken van Wil den Hollander, ik heb ze inmiddels gevonden, hartelijk dank voor uw reaktie.
Vandaag weer even op uw mooie site geweest, en lees de verschillende reakties na mijn mailtje, wat bijzonder toch dat het nog zo leeft bij de mensen!
Omdat ik de boeken zoveel gelezen heb, zou ik er nu graag naartoe willen, en het plan is om dat over een week of 10 te doen, terugkomend van onze vakantie in zuid frankrijk. Kunt u mij misschien vertellen of het nog de moeite waard is om dit dorpje te bezoeken, staat de boerderij er nog wel, en kan ik dit zomaar gaan bekijken?
En net als de vorige schrijfsters ben ik zo benieuwd hoe het met de dochters is. En is het inderdaad mogelijk om aan de televisieserie te komen als duplicaat?
Hartelijke groeten, 
Monique

5 juni 2003

Beste familie,

gisteren op de bieb werd het boek Johanna te koop aangeboden ,meteen gekocht ,dit was het enigste boek wat ik nog niet had.Ik heb ze allemaal gelezen al vele jaren geleden en ben nog steeds als ik ze herlees diep onder de indruk. Wat een gave als je zo persoonlijk alles kunt beschrijven,zo eenvoudig maar duidelijk,je leeft gewoon helemaal mee in het gezin,alles zie je op je netvlies verschijnen.In 1989 ben ik aan de hand van beschrijvingen in de boeken gaan zoeken waar haar dorp was en .. gevonden,wij zijn daar toen naar toe gereden.Vlak bij haar huis stond toen een mijnheer met een disteleermachine om uit de appels eau de vie te persen ( ik dacht 80% alcohol) mijn man heeft toen lang met hem staan te praten,hij liet alles zien van de machine en we mochten een druppel proeven. Ik kon ondertussen rustig rond kijken want we stonden vlak bij het huis,maar ik wilde geen inbreuk maken op haar priveleven door het terrein op te lopen.Heb wel een paar foto’s gemaakt,ook van de man van de machine.Later heb ik die opgestuurd naar haar met een briefje erbij.Op 5maart 1990 heeft ze me teruggeschreven,Ze zou de foto geven,de mijnheer woont aan de andere kant van de heuvelrug schreef ze en staat elk jaar een dag op het eind van het weiland om alle appels te persen van de plaatselijke boeren.Ze schreef ook dat net haar laatste boek uit was gegeven” op zoek naar mezelf”. U snapt dat ik heel vereerd was een brief van deze vrouw te ontvangen,ik koester hem.
Omdat ik dus gisteren dat boek kocht was ik nieuwsgierig naar het verder verloop van haar leven,wat is internet dan een uitkomst.Mijn complimenten voor Uw site.Jammer dat ik niets wist van zo’n dag over haar,komt dat nog eens??
Wij hebben zelf sinds negen jaar een huis in De Morvan en gaan daar regelmatig naar toe,en ik kan U wel zeggen dat er nog heel veel primitief wonen,ook daar heeft de tijd stil gestaan.Op 600 km afstand heeft men een geheel ander leven.De huizen die er aangeboden worden hebben dikwijls nog geen sanitair binnen,men leeft alleen in de keuken met een klein vochtig slaapkamertje erachter.
Heel hartelijk dank voor al Uw informatie en veel succes met het voortzetten ervan,

Met vriendelijke groet, Henny van der Plas-van Eijk

5 juni 2003

hay !

Via uw site heb ik voor mijn vrouw ISBN-nummers gevonden van boeken van Wil den Hollander.
Via de boekhandel hebben wij echter steeds te horen gekregen dat die boeken niet meer verkrijgbaar zijn.
Hebt u misschien een tip voor ons waar we nog terecht kunnen?

Bij voorbaat dank!
J. Lindelauf.

30 juni 2003

hay Henk,

Hierbij wil ik u hartelijk danken voor uw tips bij onze zoektocht naar oude boeken (met name: van Wil den Hollander);
bij de door u genoemde site’s zijn wij (i.c. mijn vrouw) perfect geslaagd!
Nogmaals: bedankt!
m.v.g.: J. Lindelauf

6 juli 2003

Geachte heer Gerrits, 

Ook ik heb,namens mijn vrouw( een fervent fan van Wil den Hollander),dezelfde vraag ,die ik menigmaal in uw correspondentie tegen kom: is er iets meer bekend over een eventuele videoband van de NCRV serie.
Het lijkt mij fantastisch mijn vrouw ermee te kunnen verrassen.
Bij voorbaat dank,
Bareld Beintema

31 juli 2003

Beste heer Gerrits,

Van 5 t/m 12 juli hebben wij bij Aart en Dorette Onder de Linden gelogeerd. Dit weekje was een verrassing voor mijn moeder. 

Jaren geleden, toen zij “Boerin in Frankrijk” had gelezen, wilde zij al naar de streek van de boerin en haar gezin toe. Via jullie site is het er dan eindelijk van gekomen. Ik zocht de biografie en kwam uiteindelijk bij jullie terecht en bij pension Onder de Linden in Le Mazis.

Wat een geweldig huis. Mijn kinderen van 3 en 7 jaar hebben zich prima vermaakt. Merel heeft de flessen wijn die wij kochten uit de wijnkelder van Aart en Dorette gebotteld. De omgeving was schitterend. We hebben er heerlijk gewandeld en heel veel plaatsjes in de omgeving bezocht.

Natuurlijk hebben wij de boerderij van de familie den Hollander opgezocht en alles vanaf de buitenkant gekeken. Ik herinnerde me uit het boek dat zij de tegeltjes in de keuken zo mooi vond toen zij de boerderij voor het eerst zag. Het eerst wat ik dacht toen ik de vloer van de keuken zag was:”wat zal die vrouw geboend hebben op haar tegeltjes”! Haar trots! Wij vonden het prachtig om het allemaal te zien. Als je nu het boek leest is het nog mooier dan het al was!

En natuurlijk het prachtige huis van Aart en Dorette! Ontzettend aardige mensen! Aart heeft ons veel verteld over de familie den Hollander en zijn leven in Frankrijk. Wij gaan zeker nog een keer terug! 

Ik begrijp uit de reacties dat er weer een boerin in Frankrijk middag wordt georganiseerd. Kunt u mij de datum en locatie doorgeven? En natuurlijk willen wij graag de televisieserie eens bekijken. Weet u daar al iets meer van? Ik hoor graag van u!

Met vriendelijke groet,
Iris Franken

2 augustus 2003

Hallo, eerst gefeliciteerd met Aly en de beste wensen. Ik was weer eens op jullie mooie homepage, over twee weken ben ik van plan om naar Le Mazis te rijden, is het mogelijk om mij in het kort de beste route te vertellen, ik zou er erg dankbaar voor zijn.
met vriendelijke groeten
Familie Brunner
Almere

19 augustus 2003

Mijn moeders familie komt uit Oostvoorne, dus toen het eerste boek van Wil den Hollander uitkwam, heeft mijn moeder het gekocht.
Mijn moeder is inmiddels overleden en ik heb nu, via veel speurwerk, alle boeken van de serie in mijn bezit.
Ik ben er helemaal weg van, blijf erin lezen, en als er ooit weer een (mid)dag georganiseerd wordt, zou ik graag aanwezig willen zijn.
Mijn complimenten voor jullie mooie website. leuk dat er foto’s opstaan van de boerderij, dat geeft weer een beter beeld.
Weten jullie hoe het met de andere dochters is gegaan ?

Met vriendelijke groet
Els ’t Hooft – Alberti

1 september 2003

Geachte heer Gerrits,

Voor een MS patiënte ben ik reeds zeer lang op zoek naar het boek van Wil den Hollander onder de titel Johanna. Behalve in enkele bibliotheken kan ik nergens een exemplaar vinden. Boekenmarkten (inclusief de Deventer boekenmarkt en internet) leverden ook het afgelopen jaar niets op. Heel graag zou zij echter een exemplaar in eigen bezit willen hebben bij de andere (meer bekende) titels uit de reeks Boerin in Frankrijk.
Naar ik via uw website verneem bent u zeer bekend met de familie den Hollander en de boeken van de hand van Mevr. Wil den Hollander. Vandaar dat ik maar zo brutaal ben u te vragen of u eventueel nog een suggestie hebt of iemand zou weten, die een zo graag gewenst exemplaar van Johanna beschikbaar heeft.
Bij voorbaat heel hartelijk dank voor uw moeite.
Met vriendelijke groet,
Gerard Bax

4 september 2003

Beste familie Gerrits,

Tijd geleden, had al eerder willen mailen. Alles goed met jullie? Ben eind juni een lang weekend naar inval boiron geweest met mijn man. T was heel anders dan de andere bezoeken. Eigenlijk was er niet veel veranderd, maar toch vond ik het heel kaal, anders, omdat ome Gerrit en tante Willy er nu toch niet meer waren. Voor het bezoek was ik bezig in het vierde boek en tijdens het lezen leek het natuurlijk net of alles er nog zo zijn. 
De omgeving blijf ik wel heel erg mooi vinden! Ik kom er altijd helemaal tot rust. Ook zijn we nog een middag op bezoek geweest bij Evelien en haar dochter. Ik ben inmiddels in het zesde boek bezig (geluk is een toegift). Ik heb de hele serie nu bijna compleet, mis alleen het boek: een veldboeket nog. Enig idee hoe ik daaraan kan komen? Familie heeft het, dus ik kan het wel lezen, maar ik zou het ook graag zelf in mijn bezit hebben. Ook vroeg ik me af of die “boerinnenmiddag” nog een keer doorgaat? 

Groeten,
Martine van Vliet- den Hollander 

4 september 2003

Hallo,

In mijn vorige mail schrijf ik of jullie weten hoe ik aan het boek een veldboeket kan komen, maar ik zit nu dus verder te kijken op jullie website en zie dus nu pas die links over oude boeken en boekwinkeltjes. Dom dat ik niet eerder verder kijk dan mijn neus lang is! Erg handig moet ik zeggen. Ik ga gelijk maar eens op zoek. Bedankt!

Martine Van Vliet -den Hollander

30 oktober 2003

Beste fam. Gerrits,

Ondertussen ben ik geslaagd met het boek Johanna. Via een medewerkster van de Rotterdamsche Leeskring. Niettemin dank voor uw advies.
Met vriendelijke groet,
Gerard Bax.

6 november 2003

Beste mensen,.

Fijn om zoveel te lezen over deze schrijfster, Wil den Hollander.
Jammer dat ze dood is en dat haar zoon, dochter en man ook dood zijn.
Ik had ze graag eens gesproken.
Ik had 4 boeken van haar ( Boerin in Frankrijkserie), maar wist niet dat ze meer geschreven had.
Johanna heb ik op de bibliotheek kunnen lenen.Andere boeken probeer ik op boekenmarkten te kopen.

Is er een arrangement mogelijk bij Aart onder de Linden en is daar een excursie mogelijk in het nederlands?

Bedankt en misschien tzt tot ziens.

Jan Bogers.

7 maart 2004

Beste fam.Gerrits,

Ik begreep uit de rubriek ‘reacties’’ dat er mischien weer een ‘’boerin in Frankrijkmiddag’’ wordt georganiseerd.Wanneer dit zo is ,kunt u mij dan de datum en de lokatie mailen?
Ik vond het leuk om uw site weer te bezoeken. Het was vorig jaar Maart dat ik de site voor het eerst bezocht.
Het blijft interresant om alles weer eens door te lezen en de foto’’s nog eens te bekijken.
Bij voorbaat dank voor uw reactie;


Met vriendelijke groet,

Sylvia van den Berg.

30 mei 2004

Hartelijk dank voor jullie informatie over Wil den Hollander!

Cornelie Daae

13 juli 2004

Geachte heer Gerrits.

Allereerst een compliment voor de site van Wil den Holander.
Via deze site ben ik er achter gekomen waar het gezin woonde.
We hebben de plaats eind juni bezocht. De boerderij troffen we verlaten aan. Ook zijn we op bezoek geweest bij de fam. Onder de Linden. Mevr. Dorette heeft ons vriendelijk te woord gestaan. Dit alles heeft veel indruk op mij gemaakt.
We komen al 30 jaar in Frankrijk en hebben regelmatig op de camping Monchy le Preux gestaan. Daar altijd tegen een prachtig dal met daar achter een heuvel zitten kijken. Niet wetende dat de fam. den Hollander daar achter woonde. Helaas is ook deze camping verlaten. Ik zou nog zo veel meer van Wil den Hollander willen weten. Misschien dat u daar een antwoord op heeft. Ik wil u vragen of er een fanclub is en of er nog aan de TV uitzendingen is te komen.

Bij voorbaat mijn hartelijke dank.


Met vrindelijke groeten.
Marja Roete.

3 maart 2005

Zeer geachte heer Gerrits,

Is het niet mogelijk om via een reisbureau een reis te regelen
met verblijf in het hotel van Aart en excursies. Dat moet toch mogelijk zijn.
Plaats een oproep wie er interesse heeft.

Bedankt.

Jan Bogers.

21 maart 2005

Beste familie Gerrits,

Het lijkt wel een grote familie, de ‘Boerin in Frankrijk’ fans. We hebben eigenlijk allemaal dezelfde passie, het lezen van de emotionele boeken van Wil den Hollander. In mijn jeugd heb ik destijds de serie gezien op de televisie. Een serie die mij zeer heeft aangegrepen en mij altijd heeft doen verlangen naar Frankrijk. Waarschijnlijk heeft het meer uitwerking gehad dan dat ik ooit had kunnen vermoeden, want twee jaar geleden hebben wij onze droom waargemaakt en hebben een huis gekocht in Frankrijk. Er is natuurlijk veel veranderd ook in Frankrijk, maar toch proef je nog steeds de sfeer die Wil destijds al beschreef.
Door de jaren heen heb ik al haar boeken kunnen bemachtigen op een na, ‘Op zoek naar mezelf’. Ik hoop dan ook van harte dat ik mijn ‘verzameling’ ooit eens kan volmaken door dit laatste boek. Wellicht weet u iemand die er nog eentje ‘over’ heeft, zodat ik deze kan overnemen.
Van onze eigen belevenissen in Frankrijk schrijf ik inmiddels verhaaltjes in een tijdschrift voor Francofielen en zullen in mei mijn columms starten in een regionaal dagblad hier in Twente. Ook heb ik een website gemaakt: www.rieschke.nl. Ik zou het zeer op prijs stellen om uw website te vermelden, een link te maken naar uw site, om zo aan nog meer ‘Boerin in Frankrijk fans’ tegemoet te komen. Want dat Wil den Hollander in nog zeer vele harten leeft dat is wel zeker!

Met vele groeten
Yvonne Rieschke

23 juli 2005

Geachte fam.Gerrits

Ik heb meerdere malen uw site bezocht om mee te genieten van de verslagen van het wel en wee van Wil den Hollander.Net zoals zo vele mensen ben ik helemaal weg van haar boeken en vanzelf word je dan nieuwsgierig naar het verloop van het leven van deze mensen.Heel hartelijk dank dat u mij op deze manier de kans heeft gegeven om hier een kijkje in te nemen.Een geweldige site waar meerdere mensen plezier aan beleven.

Met vriendelijke groeten Carla Pinkster

9 augustus 2005

Beste fam. Gerrits
Wat byzonder dat ik vandaag Uw site heb ontdekt! Ook ik ben sinds begin jaren 90 onder de indruk van de boeken van Wil den Hollander en kan me helemaal vinden in de reacties die zijn gegeven en heb de serie ook gemist.Ik heb me altijd afgevraagd waarom er nooit meer iets over haar te lezen/horen viel want haar boeken waren toch altijd uitgeleend. Van de uitgever heb ik indertijd vernomen dat ze niet meer uitgaf maar ik durfde haar niet te schrijven, jammer. We zijn er ook een keer in de buurt geweest blijkt nu. Jammer dat ik niet wist van de speciale middag die U organiseerde. Haar foto is prachtig, zo charmant! Ik stelde me haar altijd voor als onze oude buurvrouw die ook van het boerenland kwam.Ik blijf Uw site volgen want een eventuele WIL DEN HOLLANDER middag wil ik niet missen.


Vriendelijke groet, Carla de Rijk

27 oktober 2005

Beste familie Gerrits,

Afgelopen week heb ik samen met mijn moeder, mijn tante en drie zussen een bezoek gebracht aan Picardie. Vanaf Utrecht nog geen 5 uur rijden! Wij wilden graag de omgeving zien waar de boeken van Wil de Hollander zich hebben afgespeeld. Drie van ons hadden alle boeken gelezen, drie waren nog bezig. Nu hebben we een hele goede voorstelling bij wat we lezen! We hebben het dorp Inval-Boiron uitgebreid bekeken en ook de omgeving. De boerderij hebben we ook goed kunnen bekijken; het was erg vervallen. De overbuurvrouw, die ook in de boeken voorkomt als Josette, kwam aanlopen en vertelde over de laatste jaren van Wil. Dat ze na de dood van Johanna eigenlijk het erf niet meer is afgeweest.
Wij logeerden bij Aart en Dorette in le Mazis. Een prachtige plek! En wat een aardige mensen!
Komt er nog eens een Boerin-middag? Wij zouden daar wel belangstelling voor hebben.
Met dank voor jullie site, waardoor we ons goed konden voorbereiden, groet ik,

Ria Gerrits

17 november 2005

Geachte fam. Gerrits

Hartelijk dank voor uw mooie site over de ‘boerin in Frankrijk’ Wil den Hollander. Net zoals zo vele mensen ben ik erg onder de indruk van haar boeken, ik heb ze inmiddels allemaal in mijn bezit. Ik begreep dat er mischien weer een ‘boerin in Frankrijk-middag’ wordt georganiseerd, maar aangezien de reacties niet gedateerd zijn weet ik niet of deze al geweest is. Wanneer dit niet het geval zou zijn, kunt u mij dan de datum en de lokatie mailen of op uw site zetten?

Bij voorbaat dank voor uw reactie,
Laurien Wisse

25 juni 2006

Geachte fam.Gerrits.


Ook ik ben erg blij met zoveel info over de boerin in frankrijk. Ik ben dol op haar boeken, heb ze meerdere malen herlezen. Wij zijn in 1998 in Inval Boiron geweest, gewoon op zoek gegaan tijdens een vakantie daar in de buurt. We hebben het huis gevonden en ook met Aart van “onder de linden” gesproken. Helaas was de schrijfster toen al ziek. We zagen wel haar man lopen vlak bij de boerderij en die keek erg op van een auto met een nederlandse kenteken, naar mijn idee. Achteraf blijkt dat veel meer mensen dus op zoek gegaan. Ik vond het heel bijzonder, ik durfde toen niet zo vrij rond te kijken, was toch bang om hun privacy te schenden. Ik heb wel foto’s gemaakt. Ik zou graag willen weten wanneer er weer een boerinnemiddag wordt georganiseerd, en wat dat dan inhoudt. En de tv serie, die zou ik dolgraag willen zien. Enig idee hoe ik eraan kan komen?


Janne Torenbeek

29 juni 2006

Geweldig dat jullie de fam. den Hollander ontmoet hebben. Ik heb zelf ook met veel plezier de boeken gelezen en je maakt je er toch een voorstelling van hoe ze daar wonen en leven. Door de foto’s heb ik nu toch een indruk gekregen. Helaas mis ik nog twee boeken uit de serie: Een Veldboeket en Op zoek naar Mezelf. Deze hoop ik nog eens te vinden! Bedankt voor jullie verslag, ik vond het erg leuk.

Christina Rodenburg

11 juli 2006

Fascinerend, daar ik al 30 jaar de franse taal tracht eigen te maken en daardoor veel lees over alles wat met dit prachtige land te maken heeft, had ik dus ook de 5 boeken zo`n 10 keer gelezen.
Hoe meer je je er in verdiept hoe nieuwsgieriger je wordt en zich gaat afvragen hoe zien deze mensen en de omgeving er uit ondanks de perfecte omschrijving hiervan. 
Had ooit een verslag in de Libelle uitgeknipt, ook de NCRV gevraagd of de documentaire te koop was en nul op het requête gekregen tot gisteravond ik via Google op deze fantastische site terecht kwam met z`n zeer interessante foto`s.
Dat Wil den Hollander zo geadoreerd wordt is dat zij haar diepste overpeinzingen aan de openbaarheid heeft durven prijs te geven, daar is een portie lef voor nodig. 
Het is bijna heiligschennis om nu via de foto`s een blik te mogen werpen op die plaatsen waar zij heeft gehuild, werd vervreemd van haar met vreemde tongval pratende kinderen, niet kon communiceren met haar in zichzelf opgesloten man Johan, hij die leefde voor de toekomst, zij voor het heden.
Beste familie Gerrits ik benijd u voor het kontakt wat u hebt gehad met deze zeer interessante familie en is er een mogelijkheid dat ik die docu kan kopen en ook hoe kom ik aan het “Op zoek naar mezelf” wist niet dat het bestond.

M.vr.gr. H. Does.

p.s. Is er ook iets bekend over de de 2 nog in leven zijnde dochters alsook de bijfiguren zoals Martine, Paulette, Alain, Felix, Jules etc.?

13 augustus 2006

Genoten van de foto s van Will den Hollander en de boerderij en dergelijke, Ik heb jammer genoeg nooit de ncrv serie gezien. weet je misschien of die op dvd of wat dan ook te koop is. 

Groeten Anneke Vermaire van Kooten.Kattendijke zeeland

4 september 2006

Beste fam. Gerrits.
Wij- mijn vriendin en ik ( Annie de Vries) hebben jaren in Frankrijk gewoond, en wij hadden schriftelijk contact met Mw.de Hollander , omdat de dochter van haar m.s.had, en de dame die door ons werd verpleegd ook. W e zijn jaren later, toen we al weer in Nederland terug waren gekeerd – nog eens bij hen geweest toen we met vakantie naar Frankrijk gingen.
Mijn vraag is: is de t.v. serie over deze familie nog te krijgen? Deze is gemaakt toen wij nog in Frankrijk zaten.
We lazen dat allen die we toen hebben ontmoet niet meer in leven zijn.
Ze vertelde ons ook nog dat ze die t.v.serie in Belgie hadden gezien, daar waren ze speciaal voor naar toegereisd. 
Vriendelijke groeten, Annie en Ineke. 

20 september 2006

Lieve familie,
Ineens kwam ik zomaar op uw site. Alle gegevens en foto’s waar ik zo nieuwsgierig naar was kon ik zien.
Ik denk dat ik wel honderd keer uw site heb bezocht.
Hartelijk dank voor het delen van uw informatie.
Vanaf die tijd 2003 ga ik altijd even langs Inval-Boiron. Het stukje weiland tegenover de boerderij is verkocht en er staat inmiddels een huis in de bocht met uitzicht op de tuin van de boerderij.
Mijn zoon is nog wel vorig jaar in de molen geweest en met gevaar voor doorzakken heeft hij de raden en molenstenen gezien. De zolder met vele kamertjes voorzichtig bekeken en een boekje gezien van een stoere cowboy van Wil Bronder.
De talloze libelles heeft hij daargelaten.
Alles is nog zoals in haar boeken. In de zomer is het gras wel erg hoog maar in de herfst zie je de ramen weer tevoorschijn komen.
De franse taal is bij ons in ontwikkeling en het vrouwtje aan de overkant, weet, Ik laat me zien maar we zeggen niets tegen elkaar.
Nogmaals hartelijk dank voor het delen van uw foto’s gegevens van deze bijzondere schrijfster en haar gezin.
Voor mij bent u ook heel bijzonder!
met vriendelijke groet,
Adriana de Reus

26 september 2006

Ik vond op het internet jullie gegevens over Wil den Hollander. Ik heb merendeel van haar boeken gelezen, ben zelf boerin, ik vind ze fantastisch en je kan ze zelf nog naar de huidige tijd projecteren wan t van een boerin wordt meer verwacht dan van iemand die gewoon gaat werken, jezelf wegcijferen en alle dagen klaarstaan. De boeken zijn een echte steun daarom wil ik ze in mijn bezit hebben en heb ik via het internet al een paar gekocht. Spijtig dat ik waarschijnlijk te klein was en we nog geen tv hadden maar de verfilming zou ik graag eens willen zien. 

Groetjes Linda Frickelo

11 oktober 2006

Fam. Gerrits,
Sinds vorige week ben ik toevallig achter uw site gekomen.
Ik vind het een hele leuke site. Sinds vorig jaar heb ik de boeken van Wil den Hollander gelezen en ik ben hele maal verzot op haar boeken.Afgelopen zomer zijn we naar vakantie in frankrijk geweest. De heen reis zijn we speciaal via normandie gegaan om de boerderij te vinden Het was nog een hele zoektocht maar uit eindelijk hebben we het gevonden.
Een bijzondere ervaring. Ik ben eigenlijk heel benieuw naar de banden van de t.v.opnames. Kunt u mij verder helpen en wanneer er weer een Wil den Hollander middag wordt georganiseerd zou ik daar graag bericht over krijgen. Heel veel succes met uw site en tot horens.

Frieda Reurink

17 oktober 2006

Beste fam Gerrits.
Kortgeleden kwam ik uw website tegen met daarop informatie en foto´s van de fam.Den  Hollander. Ik heb de boeken van Wil Den Hollander al jaren in mijn bezit en ben net al zoveel andere lezers onder de indruk van haar leven. Ik vind het erg leuk om de foto´s te bekijken die U in Ival Boiron hebt gemaakt. Vooral de foto van Johanna is mooi.
Omdat er geen data staan bij de brieven weet ik eigenlijk niet hoe lang het is geleden dat er is gereageerd op Uw site en of er nog behoefte is aan meer informatie. Ik heb nl. een aantal kranten interviews, die gemaakt zijn met Wil toen er filmopname´s in het dorp werden gemaakt voor de t.v. serie.
Als U interesse heeft, copiëer ik ze en stuur ze U toe. De interviews hebben gestaan in kranten zoals het Vrije Volk en Het Binnenhof, die al lang ter ziele zijn en dateren uit het jaar 1973 en 1975. Ik weet dat ik de t.v. serie heb gezien maar kan me er niet zoveel meer van herinneren, één beeld staat me nog bij Lia Dorana met een wasketel vol water tussen haar benen.
Als U copiëen van deze interviews wilt (10 a viertjes) Wilt U dan Uw adres mailen dan stuur ik ze naar u toe.
De boerinnendag, is die georganiseerd door U, en komen daar mensen die behoefte hebben aan de boeken van Wil den Hollander?. Van tijd tot tijd zie ik ze nog wel eens op een rommel/boekenmarkt liggen, maar omdat ik ze al heb let ik er niet zo op. Als er mensen zijn die graag nog een boek willen hebben wil ik wel eens kijken of ik ze kan vinden.
Bedankt voor de foto´s, ik vond het leuk eens te zien waar Wil Den Hollander heeft geleefd. 

Groeten Greet Dusseldorp

20 oktober 2006

Alle boeken gelezen en zelf 10 jaar in Frankrijk gewoond (Haute Vienne). Wij kennen dus het Frankrijk gevoel maar…. twee simpele vragen.
In het boekenlijstje ontbreek: “Johanna” Klopt dat?
En de tweede vraag is of er ergens een video of dvd is met daarop de TV serie. Wij kunnen die nergens traceren (NCRV heeft die niet!?)

Met vriendelijke groet
Saake van Randen

p.s.
Naam van Marlies – echte naam is Marijke
Naam van Christine – echte naam is Evelien
Eerste woonplaats moet bij de Seine zijn geweest. Weet U precies waar?
twee woonplaats is Le Mazis – dep. Somme.

23 oktober 2006

Beste fam Gerrits.
Kortgeleden kwam ik uw website tegen met daarop informatie en foto´s van de fam.Den Hollander. Ik heb de boeken van Wil Den Hollander al jaren in mijn bezit en ben net al zoveel andere lezers onder de indruk van haar leven. Ik vind het erg leuk om de foto´s te bekijken die U in Ival Boiron hebt gemaakt. Vooral de foto van Johanna is mooi.
Omdat er geen data staan bij de brieven weet ik eigenlijk niet hoe lang het is geleden dat er is gereageerd op Uw site en of er nog behoefte is aan meer informatie. Ik heb nl. een aantal kranten interviews, die gemaakt zijn met Wil toen er filmopname´s in het dorp werden gemaakt voor de t.v. serie.
Als U interesse heeft, copiëer ik ze en stuur ze U toe. De interviews hebben gestaan in kranten zoals het Vrije Volk en Het Binnenhof, die al lang ter ziele zijn en dateren uit het jaar 1973 en 1975. Ik weet dat ik de t.v. serie heb gezien maar kan me er niet zoveel meer van herinneren,één beeld staat me nog bij Lia Dorana met een wasketel vol water tussen haar benen.
Als U copiëen van deze interwiews wilt (10 a viertjes) Wilt U dan U adres mailen dan stuur ik ze naar u toe.
De boerinnendag, is die georganiseerd door U, en komen daar mensen die behoefte hebben aan de boeken van Wil den Hollander?. Van tijd tot tijd zie ik ze nog wel eens op een rommel/boekenmarkt liggen, maar omdat ik ze al heb let ik er niet zo op. Als er mensen zijn die graag nog een boek willen hebben wil ik wel eens kijken of ik ze kan vinden. 
Bedankt voor de foto´s, ik vond het leuk eens te zien waar Wil Den Hollander heeft geleefd. 
Groeten Gr. Dusseldorp.

23 oktober 2006

Beste Aly
Vanochtend heb ik de copieën van de Boerin zoals jij haar noemt op de bus gedaan.
Het zijn nog een stuk of tien pagina´s, van de T.V. serie, en van later verschenen boeken. Ik mis een blad, die ligt waarschijnlijk tussen allerlei andere papieren en artikelen die ik heb. Ik bewaar dit al zolang dus dat moet je mij niet kwalijk nemen. Voordat ik het opstuurde heb ik natuurlijk alles nog eens gelezen en vraag me nog steeds af of de NCRV niet in verloren uurtjes een aantal delen wil herhalen. 
Ik ben vooral geinteresserd in de opnamen die van de dorpsbewoners zijn gemaakt bij een dorpsfeest. Het hele dorp speelde mee. Dat moet toch leuk zijn voor ons, als liefhebsters van haar boeken om dat nog een keer te zien. In onze redelijke grote Leidse bibliotheek zijn Wils boeken nu verdwenen, sinds 2005 zijn ze er niet meer. Ik moet zeggen dat ze er lang hebben gestaan.
Menig Nederlandse literatuurschrijver, heeft niet zo´n lang leven in onze bieb. Zelfs de boeken van Maarten het Hart, (hij woont in Warmond) die ik soms in onze bieb wel eens zie lopen zijn sneller uit het systeem verdwenen dan die van Wil Den Hollander.
Ik hoop dat je deze recensies leuk vindt, je gaat terug in de tijd.
Misschien zijn sommige stukken niet erg goed meer te lezen maar dat komt door de ouderdom en de vouwen die in het papier zitten.
Die ene euro die ik voor de postzegels heb uitgegeven hoef je niet te vergoeden. 
Ik was blij met jouw foto´s, vooral van de familie, maar ben wel benieuw naar een reactie.
Vr. groeten Greet Dusseldorp.

23 oktober 2006

Heb met heel veel plezier uw thuispagina bekeken en ben vooral geinteresseerd in alles over Boerin in Frankrijk.
Nu ben ik in het (gelukkige) bezit van al haar boeken, zelfs het boek van haar ex-schoondochter Daniele Den Hollander-Lancel, getiteld Een ongelijke strijd.
Tevens ben ik erg blij met de mooie foto van haar, haar man en Johanna.
zijn er nog meer foto’s van haar in omloop, of intervieuws. Ik ben echt in alles over haar geinteresseerd.
Er is neem ik aan nog geen DVD/video uit van de NCRV serie in de jaren ’70.
Weet u wellicht in welke Libelles ooit gesprekken met haar hebben gestaan.
Zou deze nog zo graag eens overlezen.

Alvast bedankt voor uw (eventuele) reactie. Wat fijn dat u er echt geweest bent.

Vriendelijke groet,

Toos

6 januari 2007

Vroeger (plm 1973)  keek ik samen met mijn vader naar “boerin in frankrijk”
In 1982 ontmoette ik Jean-Pierre, een franse man met wie ik nu 22,5 jaar getrouwd ben. Ik heb alle boeken van W den Hollander gelezen en wil binnekort naar Le Mazis, om Aart en Dorette te ontmoeten.
Helaas is mijn vader overleden, maar zelf wil ik graag met eigen ogen zien het dorpje Inval-Boiron
en logeren in het Bed en Breakfast house van Aart (Kees) en Odile (Dorette)
Ook zou ik willen weten of:
-er ooit nog een herhaling vd serie op TV komt
-of dat er DVD’s gemaakt worden vd serie
-en of er nog eens een boerin in frankrijkmiddag komt (ik zou er graag bij zijn)ik heb genoten vd foto’s en jullie website
h gr
Erica Bourreau-Kruizinga

29 januari 2007

Lieve familie Gerrits,

Wat een geweldige site hebben jullie opgezet. Mijn complimenten! Ik heb net het boek ‘boerin in Frankrijk’ opnieuw gelezen. Mijn opa en oma zijn ook direct na de oorlog van Holland naar Frankrijk verhuisd. M’n opa heeft eerst als knecht gewerkt, maar is daarna ook zelfstandig boer geworden. En zoals Wil en Gerrit altijd kei- en keihard gewerkt! Mijn vader was boerenknecht en m’n moeder ging als au pair naar Frankrijk. Ik ben ook in Frankrijk geboren, maar in m’n eerste levensjaar met m’n ouders naar Nederland verhuisd (m’n moeder kwam uit Amsterdam en kon op het ‘achtergestelde’ platteland niet aarden). Alle broers van m’n vader zijn met Franse vrouwen getrouwd en wonen daar nog steeds. Maar wat me ook vooral in het boek raakte waren de gedachten van Wil over de natuur, de mens, leven en dood en God en de duivel. Ik kan me haast niet voorstellen dat ze dat al zo lang geleden heeft geschreven.
Rest mij nog een vraag: weten jullie of ik de televisieserie op videoband of dvd kan kopen? Uren heb ik al op internet gezocht, maar ik kan het niet vinden.
Nogmaals hartelijk dank voor de prachtige site en het bevredigen van mijn honger naar meer informatie over Wil den Hollander.

Vriendelijke groeten,
Yolande Brands

p.s. Ik woon sinds 2 jaar met mijn gezin in Zuid Duitsland en heb hier een kleine bed en breakfast. Zo zie je maar weer, emigreren zit kennelijk in het bloed.

21 februari 2007

Beste familie,
grappig om al die reakties te lezen, een aantal lijken op elkaar en ook deze van mij denk ik. Ons mam is een fan van alle boeken van de boerin in frankrijk. Ik heb alle paginas van jullie voor haar geprint, het omgaan met een computer is niks voor haar. Ze was er zo blij mee, en heb weer wat vreugdein haar leven gebracht. Onze pap is een paar maanden geleden overleden.
We willen graag met haar naar frankrijk en gaan dat binnenkort ook verwezelijken. Mijn vraag is is het boek van de ex schoondochter Daniele Den Hollander-Lansel ëen ongelijke strijd”verkrijgbaar??  En ook komt er nog eens zo een middag voor alle liefhebbers? 

dankje wel groetjes annemiek

5 maart 2007

Dag, wat leuk dat u zoveel informatie heeft over Wil den Hollander!!!

Ook ik lees het boek “Boerin in Frankrijk” keer op keer, vooral als ik weer eens een aanvalletje van heimwee heb. Waar ik het boek ook opensla, het is een soort thuiskomen (alhoewel ik echt niet te klagen heb, de geëmigreerde boerinnen van nu hebben het veel en veel makkelijker)!

Nieuwsgierig geworden naar de familie Den Hollander kwam ik via via op uw site terecht.

Er is een televisieserie geweest van bovenstaand boek, in de jaren ’70 heb ik begrepen. Ik hoop echt dat, mocht deze serie op dvd uitkomen, ik een exemplaar kan bemachtigen.

Met vriendelijke groet,
Monique Vos, Boerin in de Schnee-eifel, Duitsland

14 maart 2007

 Ik heb zondag u site ontdekt en ben een absolute fan van de boerin, ben in 1993 bij haar op bezoek geweest, heb daar een foto van, die ik u best wil sturen. Ik weet ook nog wel een paar wetenswaardigheden die ik nog niet ben tegen gekomen. Ik hoop iets van u te horen, zijn er ook nieuws- brieven dan wil ik die graag ontvangen.

Vr. groeten Corry Schepers.

18-03-2007

Hallo Aly,

Nou, het gaat er van komen hoor! Ik vertrek maandag 26 maart om de stad Amiens te bezoeken daarna zal Aart Onder de Linden mij ´s avonds 28 maart ophalen. De vlogende dag ga ik met hem op pad. Hij wil mij graag een beetje de omgeving laten zien en met een beetje mazzel staat zijn kleine ´Keukehof´ nog in bloei! We zullen ook naar de boerdrij van de familie den Hollander gaan en hopelijk lukt het mij om enige leuke foto´s te maken. We zullen zien.
Ik laat nog even weten hoe het is gegaan. Misschien niet direct want je begrijpt dat ik het nogal druk heb vooral als je een klein weekje van huis bent geweest.

groeten
Yvonne

30-03-2007

Geachte Fam.Gerrits.

Wat een geweldige site van Wil den Hollander. Ik wil u laten weten dat ik alles van Wil den Hollander van Pieternel heb gekregen. Mocht er vraag naar zijn of iets georganiseerd worden wilt u het me dan laten weten. Zelf luister ik graag naar radio programma’s waar iets gezocht wordt. Daar kan ik regelmatig iemand een plezier met een boek van Wil. Ik zorg dat ik via boeken markten altijd wel wat in voorraad heb. In de reacties op de site wordt veel gevraagd naar de video opnamen. Ik ben er inmiddels via de NCRV achter dat het materiaal erg beschadigs is en niet voor herhaling te gebruiken.

Met vriendelijke groeten.
Marja Roete.

04-04-2007

Hier is dan het beloofde mailtje.

In juni 1993 ben ik bij de boerin op bezoek geweest, na dit eerst gevraagd te hebben.
Ik was er ook in 1992 geweest, heb toen met Jaap gesproken , Marlies reed net het hek uit, en Wil was met haar dochter Christine en kleindochter Blanche in de tuin, ze zwaaide naar ons, maar we durfde niet aan Jaap te vragen, zouden we even op bezoek mogen.
Maar we hadden toch alle kinderen gezien, dus toch wel blij.
Het jaar daarop de stoute schoenen aan getrokken en een briefje geschreven, zouden we langs mogen komen, nu dat mocht, ik had haar gevraagd, kan ik iets meebrengen en dat was hagelslag voor Blanche.
Ze vertelde ons dat vooral haar man heel trots was dat Laurent, de zoon van Jaap, hij woonde in Nice, een zoon had gekregen, die dus Hollander heette, dus ze hadden zich nu echt geworteld in Frankrijk.
Laurent was journalist. 

Ze moest rond komen van de A.O.W., en dat is niet veel in Frankrijk, maar ze at geen vlees, en droeg de kleren van Christine, de afdankertjes, dus kon ze rond komen, Jaap kwam toen nog elke dag bij haar eten.
Wil praatte het meest over Johanna, dat was nog een groot verdriet voor haar.
We hebben ook met haar man kennis gemaakt, die was nog niet dement.
Wat was ik blij dat ik er een keer geweest was.

Jullie screensaver van het dorp heb ik ook op de computer, en als er eens iets nieuws is hoop ik het van jullie te horen.

Vriendelijke groeten, Corry Schepers.

24-04-2007

Hallo Aly,

Bedankt voor je leuke reactie op onze nieuwe website www.rieschke.nl 
Ik ben alweer een tijdje terug van mijn persreis naar Amiens en mijn bezoekje aan Aart en Dorette Onder de Linden in Le Mazis. Ten eerste raak ik nooit uitgekeken op die prachtige onvolprezen stad Amiens, de kathedraal, Jules Verne, het poppentheater, de vriendelijke inwoners van de Picardië. Echt geweldig!

De derde dag werd ik door iemand van het CRT ( comité regionaal toerisme ) afgezet bij de familie Onder de Linden. Je had niets te veel gezegd Aly! Als een warme deken omarmde de gezelligheid je, een knapperend haardvuur in de salon en een eigen gestookt drankje voor de innerlijke warmte. Geweldig lieve mensen, die Aart en Dorette en die ook nog eens in een prachtig stukje Frankrijk wonen. De eerste bloembollen begonnen te bloeien en het had al iets weg van een Klein Keukenhof, hoe kleurrijk moet het er wel niet zijn als alles in bloei staat?! Toch heb ik een paar aardige foto´s kunnen maken voor mijn artikelen. 

Samen met Aart zijn we bij de boerderij van Wil den Hollander geweest en het doet je toch pijn om te zien hoe deze er nu bij staat, verwaarloosd en triest. Tijdens het lezen van de boeken ga je je in je hoofd een beeld vormen en ik had mij , hoe gek ook, alles veel eenzamer en afgelegener voorgesteld. Ik heb met Aart de heuvel bezocht waar Wil den Hollander wel eens in het gras ging liggen, handen onder haar kin, om te genieten van ´haar´ vallei, toch een hele bijzondere ervaring hoor… Maar ik begreep meteen haar passie en haar liefde voor deze vallei. De bloemen van de koolzaad begonnen probeerden zich uit hun groene knopjes te wringen en zo hing er al een zachte gele waas over de koolzaadvelden. Een streling voor het oog! Ik heb werkelijk genoten van mijn bezoek en ik kom zeker nog eens weer met mijn man want als imker is dit natuurlijk prachtig om te zien!

IK weet niet wanneer het artikel zal worden geplaatst in Maison en France maar zo snel ik iets weet laat ik je het weten. Op onze website ( onder de button REIZEN ) staan enkele foto´s van Amiens, de omgeving van Le Mazis en uiteraard de boerderij van familie de Hollander. Ik stuur enige foto´ mee.

Vele groeten

Yvonne Rieschke

www.rieschke.nl 

29-06-2007

beste fam Gerrits,
Ik wil met 7 personen naar het hotel van “de boerin in frankrijk”.
Er staat een telefoonnummer bij het hotel op jullie site, maar als ik het draai, geven ze weer dat het niet in gebruik is?? Weten jullie misschien het goede nummer, en als ik wil reserveren in welke taal doe ik dat dan?? groetjes annemiek

08-08-2007

beste familie,
Ik zou graag het telefoonnummer van het hotelletje bij de boerin in frankrijk willen hebben,op jullie site staan er wel maar ik krijg daar geen contact mee.Willen jullie het naar mij mailen.
vriendelijke groeten annemiek

16-10-2007

Geachte familie Gerrits,

Mijn vrouw (Mieke) en ik hebben de boeken van Wil den Hollander alle gelezen. De boeken hebben ons gegrepen en we zijn er nooit los van gekomen. Met tussenpozen kwam het dan weer boven. In 1994 heeft Mieke documentatie opgevraagd bij de Libelle en ze heeft afdrukken gekregen van enkele interviews met mw. Den Hollander. Vorige week zijn Mieke en ik op vakantie geweest naar Normandie. Omdat we de boerderij op de heenreis wilden bezoeken hebben we op Google naar documentatie gezocht. Via Wikipedia hebben we een beknopte levensgeschiedenis gevonden. Daardoor wisten we van het overlijden van Wil, Jaap (Bert) en Johan (Gerrit). Zoals gezegd zijn we op 6 oktober naar Inval-Boiron gereden en toevallig reden we langs de kerk zo naar de boerderij toe. We herkenden de boerderij direct aan de hand van de paar foto’s die we gezien hebben. De gebouwen verkeren in een desolate staat. De woning staat leeg en de schuren zijn nog in gebruik. We hebben niemand gezien en konden ongestoord rondkijken. 
De stallen werden op zijn frans gebruikt, d.w.z. dat het er een zootje was. Het heeft ons goed gedaan om de boerderij nu eens gezien te hebben. We hebben ons voorgenomen om de boeken weer opnieuw te gaan lezen. Omdat ze in de bibliotheek niet meer aanwezig zijn was ik vanavond via Google op zoek naar te koop aangeboden exemplaren en werd ik aangenaam verrast door de informatie die u op internet heeft gezet. Alleen jammer dat ik die niet eerder tegengekomen ben, dan hadden we nog wat gerichter rond kunnen kijken. We vroegen ons namelijk ook af waar het huis van Jaap stond. We wisten dat het dicht bij de boerderij stond, maar hadden geen idee waar. Uit uw verhaal begrijp ik dat Jaap een vriendin had en een dochtertje. Ik wist alleen dat hij getrouwd was (geweest is) en een zoon uit dat huwelijk had. U bent in 1998 op de boerderij geweest. Ik vraag me af hoe het toen met de familie was. Het laatste wat ik over de familie weet dateert uit 1988 toen de Libelle een interview met haar geplaatst heeft. Ze was toen heel somber en verdrietig. 
Was ze daar wel wat overheen? U merkt wel dat de familie Den Hollander ons niet loslaat en mocht u nog informatie voor ons hebben dan houden wij ons bijzonder graag aanbevolen.

Met vriendelijke groet,
Rien