“Boerin in Frankrijk”

Wil den Hollander-Bronder 

foto Reinier Gerritse

Schrijfster Wil den Hollander werd op 11 maart 1915 in Oostvoorne geboren. Meteen toen ze van de lagere school kwam, moest ze meehelpen in het kleine boerenbedrijf van haar vader. Ze trouwde, toen ze net twintig was. Haar man was opgegroeid aan de overzijde van de rivier op net zo’n boerderij. In 1947 emigreerde het jonge echtpaar naar Frankrijk, vast besloten een beter bestaan op te bouwen dan in eigen land mogelijk zou zijn. Het is gelukt, maar het is een jarenlang gevecht geweest. De kinderen die in het Franse land op dat Hollandse erf werden geboren, kregen Hollandse namen maar werden Fransen in denken en doen. Hun moeder, overspoeld door eenzaamheid en onbegrip, kon in het nieuwe land niet aarden. Ze trok zich terug in zichzelf en begon te schrijven. Zo zijn in lange nachtelijke uren de manuscripten van haar romans ontstaan.

In de loop der jaren verschenen onder de titel “Boerin in Frankrijk” verschillende romans van Wil den Hollander, waarin zij verslag deed van haar belevenissen. Zij kreeg hiermee grote bekendheid en de NCRV maakte er in 1973 een televisiebewerking van. Haar voorlaatste boek “Johanna” gaat over het moeizame leven van haar jongste dochter die in 1985 op dertig jarige leeftijd overleed.

We zijn enkele malen met ons gezin bij “de boerin” in Frankrijk op bezoek geweest. Het plan om haar een keer te bezoeken ontstond na het lezen van haar boeken. De manier van schrijven over de gebeurtenissen op en rond de boerderij, over het gezin en het vele werk, over de personen uit het dorp, hebben zoveel indruk op me gemaakt dat ik haar graag wilde ontmoeten. Met name het eerste bezoek was heel speciaal.

We hebben in de keuken gezeten en met het echtpaar Den Hollander gesproken over vroeger en nu. Een bijzondere belevenis! De foto’s zijn gemaakt in de zomer van ’98.
Tijdens de ‘Boerin-middag’die gehouden is op 2 maart j.l. hebben we gesproken met de dochter van de vriendin Magda van Wil den Hollander. Zij vertelde over de logeerpartijen in Frankrijk die zij en haar gezin bij de familie den Hollander hadden.
We hoorden ook dat Wil den Hollander is overleden op 12 oktober 2000. Ze leed al langere tijd aan longemfyseem. Haar zoon Bert (in de boeken Jaap) is tijdens een hartonderzoek gestorven. (sept. 2001) Hij woonde dichtbij de boerderij, samen met z’n vriendin en hun dochtertje. Gerrit den Hollander (Johan) woonde toen nog in de boerderij en werd verzorgd door z’n zoon en mensen van de thuiszorg. Hij is dement geworden. Na het overlijden van z’n zoon heeft hij nog enkele maanden in een tehuis gewoond. In januari 2002 is hij overleden.
Tot 1997 heeft Wil den Hollander nog dagelijks aantekeningen gemaakt. Deze waren uitgestald tijdens de ‘Boerin-middag’ en konden we inkijken. Ook foto’s van de familie hebben we daar gezien.
Op deze middag heeft Aart onder de Linden uit het naburige dorpje Le Mazis ons ook het een en ander verteld over familie den Hollander. Aart (Kees) kwam in de boeken voor als de boerinknecht uit Holland. Hij is in Frankrijk gebleven en is getrouwd met Dorette Huquet, in de boeken heet ze Odille. Ze hebben samen een pension genaamd: Onder de Linden. Wilt u de omgeving eens verkennen, is dit een aanrader!

 

Inval Boiron, de woonplaats van de familie den Hollander.  Foto’s van de boerderij en de omgeving.